Thursday, February 05, 2009

Lisää valintoja

Tämä maailma perustuu suureksi osaksi sille, että ihmiset eivät tiedä. Ihmiset eivät tiedä omista mahdollisuuksistaan, ihmiset eivät tiedä kaikkia vaihtoehtoja. Jos valintojen paljous ja vaihtoehtojen määrä olisi kaikkien tiedossa, emme pystyisi tekemään minkäänlaisia valintoja. Emme haluaisi valita tietäessämme mitä kaikkea menetämme tekemällä niin.

Valintahan rajaa aina mahdollisuuksia. Ja loppujen lopuksi tässä elämässä on pakko tehdä valintoja ja rajata omia mahdollisuuksiaan. Onko siis lahjakas hän, joka pystyy valitsemaan asioita helposti ja unohtamaan jossittelun? Siinä on vain se ristiriita, että hän ei tule myöskään koskaan yrittäneeksi valita mitään muuta kuin ilmeisimmän vaihtoehdon. Se on sitä yksinkertaisen johdattelevaa elämää, jota suuri osa ihmisistä elää. Mukavan helppoa vai liian helppoa?

Löydä tasapaino sen kanssa, että mietit mitä valitset ja kuitenkin valitset. Jossittelulla ei ole mitään rajaa. Siihen saa kulumaan vaikka koko elämänsä, jos niin haluaa. Ja menneisyyden valinnat tuli jo tehtyä. Mutta totta kai jos kokee tehneensä virheen, niin siitä haluaa oppia, ettei hakkaisi päätään seinään toista kertaa ainakaan saman asian kanssa.

On vain kiinnostavaa miettiä, että elämme mahdollisuuksien maailmassa tietämättä sitä itse. Kaikista näistä mahdollisuuksista hyödynnämme pikkiriikkisen osan, koska emme voi muuta. Jokaiselle tekemällämme valinnalle on olemassa vaihtoehto. Osalle niitä on lukemattomia. Eikä siitä tarvitse ahdistua, kunhan totesin.

Mutta vaikka valintojaan voi suunnata, niin kuinka riippumattomia ne oikeastaan ovat? Tarkoitan tällä sitä, että kaikista niistä vaihtoehdoista satun valitsemaan juuri tämän; miksi? Mitkä asiat oikeastaan johdattivat minut tekemään tämän valinnan?

En usko kohtaloon, uskon merkityksiin. Ja koska jokainen tehty valinta kantaa seurauksia, niin niillä on myös merkitystä. En usko, että kaikki olisi valmiiksi kirjoitettua, vaan että omiin valintoihinsa voi vaikuttaa. Valintoihin vaikuttaminen ei vain ole mitenkään riippumatonta, koska siihen vaikuttavat lukemattomat muut valinnat ennen sitä.

Tähänastiset valintani ovat tuoneet minut tähän missä olen. Jokainen valintani on tuonut minut lähemmäksi kohti nykyistä tilannetta. Mietin vain olivatko kaikki noihin valintoihin vaikuttaneet asiat tosiaankin vain sattumaa? Jälkeenpäin ajateltuna hyvin pienilläkin asioilla elämässä on ollut suuri merkitys sen kannalta minne ne ovat minut johtaneet. Tuntuu että niiden muodostama ketju ei voi olla sattuma.

Joku sanoisi, että määrittelin juuri taantumuksen; kun asiat kuitenkin tapahtuvat tietyllä tavalla niin miksi vaivautua yrittämään.

No, kukaan tuskin ajattelee tulevaisuudestaan, että: ”Valitsemalla tämän päädyn valitsemaan tuon ja sen jälkeen tuon…” Mutta tosiasiassa se mikroskooppisen pieni valinta, että päätän mennä juuri tällä sekunnilla vessaan voi olla lopputuloksen kannalta käänteentekevän merkityksellinen.

Taidan tästä lähteä Valintataloon tekemään valintoja.

No comments: