Saturday, November 06, 2010

Ja elämä sujuu kuin tanssi...

Salsaopettajallani on kolme asiaa, joita hän yrittää meille kerta toisensa jälkeen kirkastaa ja jotka periaatteina ovat myös yllättävän tarkkanäköisiä elämänohjeita.

"Liikkuminen auttaa!" Tällä hän tarkoittaa, että koukeroisten liikkeiden läpivieminen edellyttää sitä, että samanaikaisesti liikkuu eteenpäin tilanteen ja koreografian edetessä ja toisaalta liikkuminen eteenpäin muodostaa tilaa erilaisille koukeroille.

Tuota samaa periaatetta voisi soveltaa myös elämään siltä kannalta, että kun elämässä tuntuu, että on vastassa jokin ylitsepääsemätön asia, niin yleensä auttaa, kun antaa asialle hieman aikaa ja kiertää sitä eripuolilta, löytää tilanteeseen uuden tulokulman ja Voilá tilanne ratkeaa suurimmassa osassa tapauksista yllättävän luontevasti. "Asioilla on tapana järjestyä."

Toinen opettajani toistama asia on: "Yksi asia kerrallaan!" Tällä hän tarkoittaa sitä, että salsan tanssimisessa on tärkeää olla kärsivällinen ja ymmärtää, että kiirehtiminen ja hosuminen tekee lopputuloksesta todella huonon. Kiirehtiminen ja suorittaminen muuttavat koko toiminnan ideaa, vääristävät tanssimisen joksikin aivan muuksi.

Jos tätä miettisi elämän kannalta niin on helppo huomata, että suuresti liputettu hetkessä eläminenon juuri yhteen asiaan keskittymistä kerrallaan. Kaikelle on aikansa ja paikkansa, mennään tilanne kerrallaan eteenpäin ja keskitytään siihen mitä ollaan kullakin hetkellä tekemässä. "Keskity siihen mitä teet, etkä muista muusta murehtia."

Kolmas ja tärkein asia, joka on tanssin opettajallani aina kielen päällä, on: "Kuuntele musiikkia, seuraa rytmiä." Tanssiminen on aina musiikin juhla ja se saa voimansa ainoastaan rytmistä. Ilman musiikkia ei ole tanssia. Rytmin kautta on myös mahdollista kohdata omat virheensä ja soveltaa tilanteen mukaan, kunhan liikkuu rytmissä.

Tämä asia on yleisesti elämän kannalta vaikeammin hahmotettava, mutta sitä voisi mielestäni soveltaa esimerkiksi sillä tavalla, että elämää ohjaa maailman ja elämän sisäinen musiikki; harmonia, joka kertoo mikä on olennaista. Tuo elämän sisäinen harmonia kertoo herkälle kuulijalle miten askeleensa asettaa, miten pysyä siinä luonnollisessa rytmissä ja tehdä elämästään sulavaa, tarkoituksenmukaista ja kaunista. Loppujen lopuksi harmonia on rauhaa kuunnella ja ymmärtää, että elämä on yksinkertaista. Harmonian seuraaminen ei ole vaikeaa, mutta vaatii kyllä keskittymistä. Pitää vähän kysellä itseltään, miltä kuulostaa. Tilanteista selviää paremmin jos malttaa kuunnella ja antaa elämän kertoa miten edetä.

Kuunteleminen ei kuitenkaan tarkoita, että istuisi yksin nurkassa ja odottaisi, että maailma kertoo vastauksen miksi elämä potkii päähän. Käyttää mieluummin toisia ihmisiä omien tuntojen purkamiseen ja samalla kuuntelee mitä maailma kertoo. Yksin ei ole mieltä tanssia, vaikka kuinka luulisi kuulevansa musiikin. Silloin kun musiikki on vaimealla sitä voi hyräillä yhdessä toisen kanssa. Pysytään paremmin samassa rytmissä.

No comments: